Parlamentný výbor dnes v Tatrách mapoval situáciu po požiari

16.08.2005 Poprad

Vysoké Tatry 15. augusta (TASR) - O príčiny a dôsledky posledného rozsiahleho lesného požiaru, ktorý zasiahol 230 ha predovšetkým kalamitného územia TANAPu, ...
Vysoké Tatry 15. augusta (TASR) - O príčiny a dôsledky posledného rozsiahleho lesného požiaru, ktorý zasiahol 230 ha predovšetkým kalamitného územia TANAPu, sa dnes v rámci poslaneckého prieskumu zaujímali štyria členovia Výboru NR SR pre životné prostredie a ochranu prírody. Ako zákonodarcovia chceme urýchliť pomoc Tatrám, uviedol v tejto súvislosti predseda výboru Mikuláš Juščík.

Poukázal predovšetkým na rozpor zákonov o ochrane prírody a protipožiarnej ochrane. Podľa neho národné parky v Európe patria pod rezort životného prostredia, ale v TANAP-e sú dvaja \"generáli\", teda ministerstvo životného prostredia i pôdohospodárstva.
V súvislosti s požiarom Juščík konštatoval, že Štátne lesy TANAP-u sa usilovali naplniť zákonnú normu súvisiacu s protipožiarnymi opatreniami. \"Na druhej strane sa dajú dokopy traja-štyria ochranári, ktorí im bránia v činnosti, \" povedal. Posledný požiar by mal byť poučením. Výbor podporuje aktualizovaný projekt protipožiarnych opatrení, ktorým sa dnes zaoberal Výbor vlády SR pre obnovu a rozvoj Tatier.
Výsledkami poslaneckého prieskumu sa bude parlamentný výbor zaoberať 6. septembra. Ako dodal Juščík, požiadajú o vyjadrenia aj ďalšie rezorty, ktoré by mali aktívne spolupracovať v záujme budúcnosti Vysokých Tatier.
Na dnešnom poslaneckom prieskume sa zúčastnili zástupcovia Štátnych lesov TANAPu i Správy TANAPu. Riaditeľ Správy TANAPu Tomáš Vančura pre TASR konštatoval, že v čase zvýšenej hrozby požiarov možno posilniť prevenciu aj krátkodobou uzáverou časti turistických chodníkov.
 

Vyberte región

mark